Huset med putsad fasad och stora glasytor är ritat av Tengbom Arkitekter.
Kvarteret Jupiter Mindre 14 ligger centralt på Södermalm i Stockholm; vid Peder Myndes Backe, ovanpå Söderledstunnelns in- och utfart nära Slussen. Huset uppfördes vid millennieskiftet, och togs i bruk början av 2000-talet. Det ritades av Tengbom Arkitekter och byggdes ursprungligen av Sven Tyréns Stiftelse. Det anpassades fullt ut av och åt konsultbolaget Tyréns och dess verksamhet inom bland annat arkitektur och samhällsbyggnad. 2018 förvärvade GEMFAST fastigheten och påbörjade planeringen för en ombyggnad för bl.a. fackförbundet Sveriges Lärare.
CO-Pilot anlitades för uppdraget 2020 med att färdigställa programhandlingen. Vi påbörjade arbetet med systemhandlingen våren 2021, och detaljprojekteringen hösten 2021. Upphandling av entreprenörerna utfördes vår/sommar 2022.
Rymden är centralt placerat nära Nya Slussen på Södermalm i Stockholm.
Bygg- och projektledare Mikael Larsson är en i teamet från CO-Pilot som arbetat med Rymden från dag 1. Från takterrassen har man en fantastisk utsikt.
Byggnaden har utvecklats från att vara en hyresgästs hemvist till att bli en s.k. multi tenant-byggnad
Den imponernade atriumgården vid entrén ger fantastisk ljus åt hela byggnaden.
Med den centralt placerade skyttelhissen tar man sig från entrén direkt upp till takterrassen. Den vackra belysningsarmaturen ger associationer till planeter och stjärnor i rymden.
Arkitektoniskt har fastigheten genomgått en designmässig omdaning då byggnaden utvecklats från att vara en hyresgästs hemvist till att bli en s.k. multi tenant-byggnad. Den stora utmaningen var bl.a att omdefiniera och utveckla ett nytt koncept för att locka till sig nya hyresgäster för Tyrénshuset.
Huset har en karaktäristisk gestaltning med putsade fasader och stora glaspartier, där arkitekten utformade detta initialt. Genomgående genomsyras utformningen av gedigna lösningar med hög kvalité.
Ett nytt identitetskoncept utvecklades för fastigheten som döptes till Rymden, vilket nu är visualiserat i och på byggnaden.
Efter 20 år fanns det stora behov att modernisera fastighetens tekniska system och uppgradera vissa byggnadsdelar. Projektet har genomsyrats av en hög grad av återbruk, och målsättningen är certifiera byggnaden enligt BREEAM In Use nivå Outstanding (certifiering pågår).
Byggprojektet genomfördes med stora logistiska utmaningar som ett innerstads bygge alltid har. Placeringen av byggnaden ovan infarten till Söderledstunneln har tillfört en extra dimension för produktionens logistik och planering. Arbetsmiljöfrågorna hanterades och planerades med en hög prioritet och med endast ett fåtal incidenter och 0 olyckor vilket vi ser som ett resultat av CO-Pilots prioritering av säkerhetstänkande. Totalt har c:a 1 000 personer varit inskrivna på arbetsplatsen, 750 av dessa är hantverkare samt drygt 150 hantverkare som varit verksamma samtidigt på plats.
En fastighet med puls och stor attraktionskraft
Takvåningen har ett underbart ljusinsläpp från de stora takfönstren.
Morgonsolen genom de stora glaspartierna i entrén.
Hyresgästen på översta våningen har en egen påkostad restaurang- och cafédel med en unik utsikt över gamla stan och Stadshuset.
Den egna biosalongen, som tillhör hyresgästen på översta våningen.
Två vackra trapphus löper genom fastigheten, med färgsättning som varieras på olika våningsplan.
Stor vikt har lagts vid återbruk, färgsättning och bevarande av många originaldetaljer. Här är trappan vid den bakre entrén med anslutning till parkeringsgaraget under fastigheten.
Drygt 8 månader efter byggstarten flyttade den första hyresgästen in, vilket var Sveriges Lärare. Fastigheten är idag totalt ombyggd och helt uthyrd (100 %) med hyresgäster som co-workingkedjan Helio, fackförbundet Sveriges Lärare, spelutvecklingsföretaget Hazelight Studios samt design- och varumärkesbyrån Identity Works. Rymden har idag blivit lite av en mötesplats för många då Helio med sitt co-workingkoncept och drygt 50 småföretag i sina lokaler bidragit till en stimulerande puls i fastigheten. Designmässigt präglar färgsättning och gestaltning de fastighets gemensamma ytorna, vilket ger fastigheten en inbjudande gemenskap och sociala ytor för hyresgästerna och deras besökare.
Vi deltar med projekt Rymden tillsammans med totalt 107 andra projekt i tävlingen Årets Bygge 2024. År 2023 fick vi utmärkelsen Årets Bygge för projekt Tomteboda.